Tízperces, illatos erdei gombás tészta








Hozzávalók
Leírás
Vannak olyan növényi alapanyagok, amelyek mind ízükben, mind változatos felhasználási lehetőségeikben, mind tápértékükben felérnek bármilyen hússal, ilyen például a gomba. Amellett, hogy van bennük egy csomó vitamin, antioxidáns és ásványi anyag, magas a fehérjetartalmuk is, így húsmentes napokon érdemes őket beiktatni akkor is, ha azon aggodalmaskodunk, hogy nem lesz meg a kellő protein adagunk.
A termesztett csiperke mindenütt elérhető, vad gombákhoz viszont sokkal nehezebb hozzájutni, pedig az ízük összehasonlíthatatlanul intenzívebb és izgalmasabb. Éppen ezért ha piacon járunk, és a szemünk elé kerül egy gombaárus, töröljük az aznapi ebédterveket, válogassunk össze egy adag illatos gombát, és pár perc alatt dobjunk össze belőle otthon egy luxusebédet.
Piacozós napokon úgysincs idő hosszas bíbelődésre, a gombák pedig jobb, ha nem várnak, minél frissebben esszük meg őket, annál jobb.
A recept különlegessége, hogy tojással kell sűríteni a gombából készült szószt, így sokkal intenzívebb marad a gomba íze, mintha tejszínt vagy bármi mást adnánk hozzá, ami esetleg elterelné róla a figyelmet. Mégis, a tojás ad neki egy olyan tartást, amelynek segítségével a mártás egyenletesen vonja be a tésztát.
Ha a piacon valamilyen zöld fűszerre bukkanunk, gyűjtsük be hozzá: a legjobb a petrezselyem vagy a kakukkfű. Sót csak a legvégén szórunk rá, nehogy összeessen, így marad egy kis tartása a gombának. Reszelt sajt is kell rá, a végén, valamilyen keményebb fajta, én a hunyadi téri tejesnél szereztem be ezt is.
A képen látható tészta éppen spagetti, de ennél is jobb valamilyen házi tojásos metéltből készítve, ami egészen magába képes szívni a mártás szaftját.
Egy lábosban felteszem forrni a vizet a tésztához, majd míg a gombás mártás készül, kifőzöm.
A szószhoz a gombát megpucolom, felszeletelem. A hagymát felaprítom, majd egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat, és megpárolom benne a hagymát. Ha már puha, az aprított fokhagymát is hozzáadom, majd a szeletelt gombát. Elkeverem, és addig párolom, míg össze nem esik. Ráöntöm a bort, hagyom egy kicsit rotyogni, majd hozzákeverem a tojássárgáját, és elzárom alatta a lángot. Elkeverem, sózom borsozom, megszórom friss zöld fűszerrel. Azonnal összeforgatom az időközben kifőtt, leszűrt tésztával, és sajttal megszórva tálalom.
A receptet köszönjük Ács Bori gasztroújságírónak. Hasonló receptekért látogassatok el a Gezemice blogra is! https://gezemice.blog/