Körtés sült zabkása








Hozzávalók
Leírás
Egyszerű, meleg reggeli szürke, morcos hajnalokra
A kertben van három nagy körtefa, ami hol így, hol úgy, de minden évben rengeteg körtét ad. Ez az a típus, ami lassan érik be, majd rohamos gyorsasággal kezd el barnulni, így amint eléri a bűvös, lédús édességet, rögtön meg kell enni, vagy fel kell dolgozni.
Egy ilyen pillanat jött el az egyik reggel, amikor amúgy is úgy tűnt, már napok óta nem láttunk napfényt, hirtelen lett hideg, ilyenkor nagyon vágyunk valami melegre reggel is.
Ez a sült zabkása mindenféle maradék gyümölccsel jó, akár vegyesen is. Ezeken túl csak zab kell hozzá, tej és tojás, valamint tíz perc, míg ezeket összekeverem, és a sütőbe teszem.
Azon túl, hogy ez egy desszert, amit reggelire ehetünk, ez pedig már önmagában elképesztően jó hír, az még jobb, hogy szuperegészséges, tápláló, és alig van benne cukor. Ha valaki este szeretné bekeverni, azt is lehet: ellesz a hűtőben, és reggel megsül, míg lefő a kávé.
Kihűlve remekül csomagolható uzsonna, tízórai, újramelegítve még finomabb desszert.
A sütőt előmelegítem 190 fokon. A körtének eltávolítom a magházát, felkockázom, egy tűzálló tál aljába szórom, kicsit cukrozom, fahéjozom. Egy tálban elkeverem a tojást, a cukrot, a tejet és a joghurtot, majd hozzáadom zabpelyhet, a sót és a sütőport, az egészet összeforgatom. (Ha másnap sütöm meg, letakarom a tálat, és a hűtőbe teszem.) A forró sütőbe tolom, és kb. fél óra alatt megsütöm.
Langyosan, egy-egy kanál joghurttal, pici mézzel a legjobb.
A receptet köszönjük Ács Bori gasztroújságírónak. Hasonló receptekért látogassatok el a Gezemice blogra is! https://gezemice.blog/