Gluténmentes Gyümölcsös Maradékból elkészíthető Praktikus Vega Vegán
Elkészítési idő Egyéb
Elkészítési idő kb. 15-20 perc
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Hány főre? 3-5 üveg
Melyik évszak? Tavasz, Nyár, Ősz

Hozzávalók

Leírás

Túl sok epret szedtél, vettél? Levesnek nyersen, főzve lekvárnak épp jó lesz. Egyszerű, mindenmentes és gyorsan kész.

Az alaposan megmosott, megtisztított eperszemeket félbevágva tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, és fakanállal gyakran kevergetve forraljuk föl. (Ekkor adjuk hozzá a citrom héját, levét, a vaníliát vagy más fűszert ízlés szerint, bár ezek nélkül, csak úgy magában is finom.) Kisebb lángra téve, kevergetve főzzük kb. 10-15 percig, majd a forró lekvárt szedjük tiszta befőttes üvegekbe, gondosan zárjuk le, és mehetnek is a száraz dunsztba - pl. egy párnákkal, takaróval, újságpapírokkal bélelt nagyobb kartondobozba. Ha minden üveg a dunsztba került, felülről is fedjük le párnával vagy takaróval, és legalább másnapig hagyjuk lassan lehűlni. Nem lesz ideje megromlani, de ha a polc mélyén megbújva mégis marad, jövő májusig bizton eltartható. Aki sűrűbben szereti, főzze legalább fél órán át, és a több cukor is sűrít, nem csak édesít.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány
 

Photo by jonathan ocampo on Unsplash

Galéria