Eperlekvár












Hozzávalók
Leírás
Túl sok epret szedtél, vettél? Levesnek nyersen, főzve lekvárnak épp jó lesz. Egyszerű, mindenmentes és gyorsan kész.
Az alaposan megmosott, megtisztított eperszemeket félbevágva tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, és fakanállal gyakran kevergetve forraljuk föl. (Ekkor adjuk hozzá a citrom héját, levét, a vaníliát vagy más fűszert ízlés szerint, bár ezek nélkül, csak úgy magában is finom.) Kisebb lángra téve, kevergetve főzzük kb. 10-15 percig, majd a forró lekvárt szedjük tiszta befőttes üvegekbe, gondosan zárjuk le, és mehetnek is a száraz dunsztba - pl. egy párnákkal, takaróval, újságpapírokkal bélelt nagyobb kartondobozba. Ha minden üveg a dunsztba került, felülről is fedjük le párnával vagy takaróval, és legalább másnapig hagyjuk lassan lehűlni. Nem lesz ideje megromlani, de ha a polc mélyén megbújva mégis marad, jövő májusig bizton eltartható. Aki sűrűbben szereti, főzze legalább fél órán át, és a több cukor is sűrít, nem csak édesít.
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány