A program ára ültetéssel vagy kézműveskedéssel :  bruttó 2600 Ft/fő
Tudjuk, hogy sokszor a szülőnek és az intézményeknek nincsen elegendő forrásuk egy ilyen program finanszírozására. Az Alapítvány folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek segítségével részben vagy egészben díjmentessé tudjuk tenni a programot. Kérjük az aktuális lehetőségekről érdeklődjön elérhetőségeinken!
A program időtartama: 1 óra
Minimum létszám: 20 fő
Korosztály: Elsősorban nagycsoportosoknak ajánljuk.

A programra az óvodák Méhes Viktóriánál jelentkezhetnek: 
palantak@gasztrohos.hu 
+36 20 265 4811

Minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés során sajátít el. Ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen. A foglalkozások  során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. A gyerkőcök megismerkedhetnek a hulladékszelektálással és a komposztálás folyamatával is. Rendszerint közös élmény a foglalkozás végén az ültetés vagy a textilszatyor nyomdázás. Mi leginkább a nyomdázást ajánljuk, mert az kapcsolódik jobban a foglalkozás témájához.

A következő kérdésekre keressük velük együtt a válaszokat:
- Étkezés - vásárlás:
  • Miért alma és nem banán?
  • Hol és mikor terem?
  • Miért érdekes ez, mi köze a természet védelméhez?
  • Ugye, hogy felesleges a csomagolás?

- Hulladékkezelés és komposztálás:
  • Ha mégsem tudtam elkerülni a csomagolást, hova dobjam?
  • Melyik csomagolás milyen színű kukába kerüljön?
  • Hogyan lesz az almacsutkából termőföld?

Palánták programunk 2022-ben felkerült az EdisonPlatform Edison100 listájára, emellett a Fenntarthatóság kategória díját is elnyerte!

Támogatók

Palánták program Hegyvidéken

2021/22-es tanév második és a 2022/23-as tanév első felében a XII. kerület minden óvodájának összes nagycsoportjánál jártunk a Hegyvidéki Önkormányzat által felkutatott forrásból (KEHOP-1.2.1.). Közel 650 gyermek kapott így lehetőséget, hogy játékos formában halljon az étkezéssel kapcsolatos fenntarthatóságról és a kézműves tevékenység keretében mintázott vászonzsákokkal pedig nem titkolt célunk volt, hogy ezzel családjaikat is elérve eljuttassuk a csomagolásmentes bevásárlás üzenetét.
Örülünk, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat ilyen szép feladattal keresett és bízott meg bennünket, reméljük a jövőben is kapunk tőlük lehetőséget, amivel a kis ovisok és családjaik is és nem utolsó sorban környezetünk is jó jár!
 

Az alábbi óvodákban jártunk:
KIMBI Óvoda
Hegyvidéki Mesevár Óvoda
Normafa Óvoda és Őzike Tagóvoda
Orbánhegyi Óvodák
Városmajori Óvodák
Mackós Óvoda
Táltos Óvoda és Csikó Tagóvodája
Városmajori Óvodák
Zugligeti Óvoda
Művész Óvoda
Süni Óvodák

Összesen 331 gyereknek tanítottuk meg, hogy miért fontos a helyi, szezonális és csomagolásmentes élelmiszert választani.
Köszönjük az Önkormányzat támogatását!


Palánták program Terézvárosban

2021/22-es tanév második felében Terézvárosi Önkormányzat támogatása révén 6 óvodájuk  12 csoportjában összesen 200  gyereknek tanítottuk meg játékos formában a fenntartható  étkezés ovis hősök által is elsajátítható alapjait. 

Köszönjük az Önkormányzat támogatását!


EMMI támogatásból

2020/21-es tanévben és 2021/22-es tanév első felében 22 óvoda 58 csoportjában 1059 gyermekhez jutott el az EMMI támogatásából Gasztrohős Palánták programunk. A programsorozat szakmai és pénzügyi beszámolója itt olvasható
 

Palánták program Újbudán 

2019 második felében a XI. kerület Újbuda Önkormányzata jóvoltából hét ovis csoportba jutottunk el ingyenesen az alábbi óvodákban:

Gazdagréti Pitypang Óvoda

Alsóhegy utcai óvoda

Észak-Kelenföldi Óvoda székhely

Albertfalvai Óvoda

Lágymányosi Óvoda

Kertvárosi Óvoda

Így összesen 144 gyereknek tanítottuk meg, hogy miért fontos a helyi és csomagolásmentes élelmiszert választani.

Köszönjük az Önkormányzat támogatását!
 

Palánták program országszerte

Magnet Bank 2019-es KAP Közösségi Adományozási Programjának köszönhetően a 2019/2020-as óvodai év első felében, a kapott 279.683 Ft-ból 17 óvodai csoportban tudunk Palánták foglalkozást tartani ingyenesen.

A kiválasztott óvodák a következők:

Gyöngyforrás Tagóvoda, 1031 Budapest, Dósa u. 4.

Nagykovácsi Kispatak óvoda, 2094 Nagykovácsi Kaszáló u. 16-18

Zuglói Napraforgó Óvoda, 1145 Budapest, Újvidék sétány 3-5.

Márkói Német Nemzetiségű Óvoda, 8441 Márkó, Kálvária u. 6.

Mackós Óvoda, 1126, Budapest, Németvölgyi út 46.

Molnár utcai óvoda, 2700, Cegléd, Malom tér 1.

Fűtőház utcai Óvoda, 2700, Cegléd, Fűtőház utca 6.

Zuglói Rózsavár Óvoda, 1141 Budapest Szugló u 90/a

 

A Felelős Gasztrohős Palánták program a 2018/2019-es óvodaévben

Gasztrohős Palánták Programunkat 2017 tavaszán indítottuk óvodák számára, azzal a céllal, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a felelős étkezés, az élelmiszerek származási helye, a szezonalitás, a hulladékmentes bevásárlás, a hulladékszelektálás és a komposztálás. Programunkat az Agrárminisztérium is elismerte azzal, hogy a Zöld Forrás pályázat keretében a 2018/2019-es óvodaévben 30 óvoda 2-2 csoportja számára átvállalta a foglalkozások finanszírozását. Nagy öröm ez számunkra, hiszen az elmúlt több mint egy év alatt rengeteg pozitív visszajelzés érkezett mind közvetlenül a gyerekektől, pedagógusoktól, mind közvetve a szülőktől.

Köszönjük az Agrásminisztérium támogatását.