Programunk az óvodás korosztály fogékonyságát szeretné kihasználni. A foglalkozások  során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. A gyerkőcök megismerkedhetnek a hulladékszelektálással és a komposztálás folyamatával is. Rendszerint közös élmény a foglalkozás végén az ültetés vagy a textilszatyor nyomdázás.

Minden gyermek számára sokkal maradandóbb az a tudás, amelyet résztvevő cselekvés során sajátít el. Ezért a program kialakításakor kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a foglalkozás párbeszéd és aktív játék alapú legyen.
 

Palánták programunk 2022-ben felkerült az EdisonPlatform Edison100 listájára, emellett a Fenntarthatóság kategória díját is elnyerte!

 

Felelős Gasztrohős Palánták program

A program ára ültetéssel vagy kézműveskedéssel : Bruttó 2000 Ft/fő.

3-4 alkalmas programot is vállalunk, ennek ára egyeztetést igényel.

A programra az óvodák Méhes Viktóriánál jelentkezhetnek: 
palantak@gasztrohos.hu 
+36 20 265 4811

Palánták foglalkozáson részt vett gyermekek szüleinek

Kedves Szülők!

Gyermekeitek a foglalkozáson az alábbi területeken szerez tudást:

Mi, hol terem?

  • gyümölcsök, zöldségek ismerete rajzos kártyákkal
  • hol teremnek ezek a gyümölcsök? – Magyarországon vagy messze innen, aminek utaztatása környezetszennyező

Melyik élelmiszert vegyem és hol?

  • Csomagolt élelmiszerek okozta környezeti károk szemben a nem csomagolttal
  • Piacon kapható élelmiszerek és a szupermarketek termékeinek összehasonlítása környezetvédelmi szempontból 
  • Vászonszatyor, doboz használata a piacon és a boltban egyaránt

Hulladékszelektálás 

  • Hogy gyűjtsük szelektíven a hulladékot, mit hova dobjak?

Komposztálás

  • Mit lehet tenni a krumplihéjjal, almahéjjal, csutkával?  Mi az a komposzt, hogyan változik az almahéj földdé.

A foglalkozásokon kétféle kézműves tevékenységet végzünk:

  • textil szatyor nyomdázás: gyermeked egy általa nyomdázott textil szatyorral tér haza. Nyugodtan vidd ezt magaddal a következő vásárláskor és használd a nejlon zacskó helyett, hogy ne terheljük a környezetünket felesleges hulladékkal. A szatyrok nagy része újrahasznosított anyagból készült, így ezzel sem terheltük feleslegesen a környezetet. Ha tetszik a szatyor, vásárolhatsz is tőlünk 600 Ft/db áron, írj nekünk a palantak@gasztrohos.hu email címen. 
  • fűszernövény ültetés: gyermeked egy cserépnyi földdel tér haza, amiben petrezselyem, vagy bazsalikom, vagy menta van ültetve/dugványozva. Kérlek figyelj oda a növény gondozására, hogy gyermeked láthassa, ahogyan kihajt a kis palánta, majd fogyasszátok egészséggel!
További “gyerekes” tippjeinket  ezen az oldalon találjátok.

FELELŐS GASZTROHŐS ÓVODAPEDAGÓGUS KÉPZÉS

2020 tavaszától elérhető a fenntartható étkezésről szóló Gasztrohős Palánták Óvodapedagógus-képzésünk, online tanfolyam formájában! 
Az óvodai nevelésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelmi érzékenyítés, amelyben szervezetünk, a Felelős Gasztrohős Alapítvány 2017 óta nyújt segítséget az óvodáknak. Gasztrohős Palánták Programunk kapcsán több ezer gyerekkel és több száz pedagógussal találkoztunk, amely során megtapasztaltuk, hogy a környezetvédelemnek az étkezéssel kapcsolatos dimenziója kevésbé ismert, s az óvodapedagógusok közül is sokan jelezték, hogy örülnének ilyen irányú ismereteik bővítésének. 
Éppen ezért hoztuk létre online képzésünket, amelyben egy - a fenntartható étkezéssel, bevásárlással kapcsolatos - rendszerezett tudásanyag mellett játék- és foglalkozásötletekkel segítjük a pedagógusokat. A tanfolyam saját tempóban, időkorlát nélkül elvégezhető, egy záróteszt kitöltését követően névre szóló oklevelet kapnak a pedagógusok. Ezzel azon óvodáknak, ahol jártunk már programunkkal, a további elmélyítést segítjük, ugyanakkor - mivel kapacitás híján nem jutunk el minden intézménybe, ahol erre igény lenne - látogatásunk nélkül is értelmezhető és alkalmazható tudást biztosít. További, intézményi szintű megoldásokat is ajánlunk a tanfolyam keretein belül. 
A tanfolyam ára 4990 Ft+ÁFA/fő, és lehetőség van ajándékkártya vásárlására is, így akár jutalomként is adható. Regisztrálni itt , online ajándékkártyát vásárolni itt lehetséges. 

Támogatók

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítségükkel idén két-két csoport számára kedvezményesen tudunk foglalkozást tartani a 2021/2022-es és 2022/2023-as tanévben. 

 

   

  

Palánták program Hegyvidéken

2021/22-es tanév második és a 2022/23-as tanév első felében a XII. kerület minden óvodájának összes nagycsoportjánál jártunk a Hegyvidéki Önkormányzat által felkutatott forrásból (KEHOP-1.2.1.). Közel 650 gyermek kapott így lehetőséget, hogy játékos formában halljon az étkezéssel kapcsolatos fenntarthatóságról és a kézműves tevékenység keretében mintázott vászonzsákokkal pedig nem titkolt célunk volt, hogy ezzel családjaikat is elérve eljuttassuk a csomagolásmentes bevásárlás üzenetét.
Örülünk, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat ilyen szép feladattal keresett és bízott meg bennünket, reméljük a jövőben is kapunk tőlük lehetőséget, amivel a kis ovisok és családjaik is és nem utolsó sorban környezetünk is jó jár!
 

Az alábbi óvodákban jártunk:
KIMBI Óvoda
Hegyvidéki Mesevár Óvoda
Normafa Óvoda és Őzike Tagóvoda
Orbánhegyi Óvodák
Városmajori Óvodák
Mackós Óvoda
Táltos Óvoda és Csikó Tagóvodája
Városmajori Óvodák
Zugligeti Óvoda
Művész Óvoda
Süni Óvodák

Összesen 331 gyereknek tanítottuk meg, hogy miért fontos a helyi, szezonális és csomagolásmentes élelmiszert választani.
Köszönjük az Önkormányzat támogatását!


Palánták program Terézvárosban

2021/22-es tanév második felében Terézvárosi Önkormányzat támogatása révén 6 óvodájuk  12 csoportjában összesen 200  gyereknek tanítottuk meg játékos formában a fenntartható  étkezés ovis hősök által is elsajátítható alapjait. 

Köszönjük az Önkormányzat támogatását!


EMMI támogatásból

2020/21-es tanévben és 2021/22-es tanév első felében 22 óvoda 58 csoportjában 1059 gyermekhez jutott el az EMMI támogatásából Gasztrohős Palánták programunk. A programsorozat szakmai és pénzügyi beszámolója itt olvasható
 

Palánták program Újbudán 

2019 második felében a XI. kerület Újbuda Önkormányzata jóvoltából hét ovis csoportba jutottunk el ingyenesen az alábbi óvodákban:

Gazdagréti Pitypang Óvoda

Alsóhegy utcai óvoda

Észak-Kelenföldi Óvoda székhely

Albertfalvai Óvoda

Lágymányosi Óvoda

Kertvárosi Óvoda

Így összesen 144 gyereknek tanítottuk meg, hogy miért fontos a helyi és csomagolásmentes élelmiszert választani.

Köszönjük az Önkormányzat támogatását!
 

Palánták program országszerte

Magnet Bank 2019-es KAP Közösségi Adományozási Programjának köszönhetően a 2019/2020-as óvodai év első felében, a kapott 279.683 Ft-ból 17 óvodai csoportban tudunk Palánták foglalkozást tartani ingyenesen.

A kiválasztott óvodák a következők:

Gyöngyforrás Tagóvoda, 1031 Budapest, Dósa u. 4.

Nagykovácsi Kispatak óvoda, 2094 Nagykovácsi Kaszáló u. 16-18

Zuglói Napraforgó Óvoda, 1145 Budapest, Újvidék sétány 3-5.

Márkói Német Nemzetiségű Óvoda, 8441 Márkó, Kálvária u. 6.

Mackós Óvoda, 1126, Budapest, Németvölgyi út 46.

Molnár utcai óvoda, 2700, Cegléd, Malom tér 1.

Fűtőház utcai Óvoda, 2700, Cegléd, Fűtőház utca 6.

Zuglói Rózsavár Óvoda, 1141 Budapest Szugló u 90/a

 

A Felelős Gasztrohős Palánták program a 2018/2019-es óvodaévben

Gasztrohős Palánták Programunkat 2017 tavaszán indítottuk óvodák számára, azzal a céllal, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg olyan fontos fenntarthatósági témakörökkel, mint a felelős étkezés, az élelmiszerek származási helye, a szezonalitás, a hulladékmentes bevásárlás, a hulladékszelektálás és a komposztálás. Programunkat az Agrárminisztérium is elismerte azzal, hogy a Zöld Forrás pályázat keretében a 2018/2019-es óvodaévben 30 óvoda 2-2 csoportja számára átvállalta a foglalkozások finanszírozását. Nagy öröm ez számunkra, hiszen az elmúlt több mint egy év alatt rengeteg pozitív visszajelzés érkezett mind közvetlenül a gyerekektől, pedagógusoktól, mind közvetve a szülőktől.

Köszönjük az Agrásminisztérium támogatását.