Hogyan érinti az egyszer használatos műanyagokat korlátozó szabályozás a vendéglátóipart?
A tagállamoknak 2021. július 3-ig kell a nemzeti szabályozásba átültetni az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló Európai Parlamenti és a Tanácsi 2019/904 irányelv rendelkezéseit. Ez jelentősen érinti a vendéglátó szektort, ugyanis 2021. július 3-tól tilos lesz egyszer használatos műanyag:
- tányért
- evőeszközt
- keverőpálcikát
- szívószálat
- polisztirolból készült készétel tárolására használt ételtárolót
- polisztirolból készült italtárolót
forgalmazni.
Az irányelv az alábbi termékek esetében korlátozást rendel el, melyet Magyarország várhatóan adóemeléssel fog megvalósítani. Ezek az alábbi egyszer használatos műanyagból készült termékek:
- készétel tárolására használt ételhordók és teteje
- italtárolók és teteje.
Ez komoly anyagi beruházásokat igényelhet majd a vendéglátó szektortól.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány javaslata:
I. A legkörnyezetbarátabb és legolcsóbb megoldás most is az újrahasználat. Azon vendéglátóhelyeknek, ahol van engedély és hely az edények mosogatására, azt javasoljuk, hogy térjenek át a többször használható tányérok/evőeszközök/poharak és elviteles dobozok használatára. Fontos azonban, hogy ezek mosása is környezetbarát mosószerrel történjen, hogy a megnövekedett mosás ne eredményezze a vízkészleteink szennyezését.
Az elviteles poharak kiváltására már több, jól működő gyakorlat is van hazánkban, őket jó szívvel ajánljuk:
http://cupler.club/hu
https://boomerangshare.co/
http://www.zoldovezet.info/content/ujrapohar1
https://www.repohar.hu/
Alapítványunk az újrahasználat támogatása érdekében bele is kezdett egy megoldás elterjesztésébe, a Dobozközösség indításába. A vendégnek egyszer kell megvennie a rozsdamentes acélból készült dobozt, majd ezt követően részévé válik egy közösségnek. A logózott standard dobozokat ugyanis több vendéglátóhely is becseréli, így a vendég több helyen is tudja használni. Mivel a dobozok akár százszor is újrahasználhatók így azok a vendégnek jóval olcsóbb alternatívát jelentenek, mint az eldobható dobozok vásárolgatása. Élelmiszerbiztonsági szempontból pedig jobb megoldást nyújtanak, mint a vendégek saját dobozának az elfogadása.
Amennyiben ti is szívesen lennétek tagjai a Gasztrohős által bevezetett Dobozközösségnek, írjatok a sarolta@gasztrohos.hu email címre. További információkért olvassátok el ezt: https://gasztrohos.hu/dobozkozosseg/
Az újrahasználat során a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet 21. §-ának alkalmazása kötelező:
(1) A fogyasztók étkezéshez használt edényeinek, eszközeinek, valamint a kiszállításhoz használt visszatérő edények, eszközök (a továbbiakban együtt: fogyasztói edények) mosogatását térben el kell különíteni az ételkészítéstől és a tálalástól.
(2) A fogyasztói edények és az ételkészítéshez és tálaláshoz használt üzemi edények és eszközök (a továbbiakban együtt: üzemi edény) mosogatását térben vagy időben el kell különíteni egymástól, a keresztszennyeződést kizáró módon.
(3) Fertőtlenítő mosogatással kell mosogatni:
- a) a fogyasztói edényeket, eszközöket,
- b) az előkészítőkben használt edényeket, eszközöket,
- c) a fogyasztói edényekkel azonos helyen, de azoktól időben elkülönítve mosogatott üzemi edényeket.
II. Amennyiben a vendéglátóhelynek nincs engedélye, vagy kapacitása a fogyasztótól visszatérő edények mosására, vagy ritkán arra járó vendéget kell kiszolgálni, akkor sajnos valóban az egyszer használatos termékek használata az egyetlen megoldás. Azonban fontos megjegyezni, hogy a lebomló anyagok használata azok visszagyűjtése és komposztálása nélkül nem minősül igazán környezettudatosabb lépésnek, ahogyan erről állásfoglalásunkban is írtunk.
Fontos egy plakáton vagy szóban felhívni a vendég figyelmét arra, hogy milyen választási lehetőségei vannak, és hogy utána a használt edények megfelelő hulladékkezelése érdekében mit tegyen.
Mit jelent a “biológiailag lebomló” kifejezés?
Ezt a kifejezést most már minden olyan termékre rámondják a forgalmazók, ami eltér a megszokott műanyagtól, de érdemes megkérdezni az összetevőket. Nem biztos, hogy egy "papír" pohár valóban papír, ugyanis ahhoz, hogy a papír ne engedje át a nedvességet polietilén (PE) vagy újabban PLA anyaggal vonják be belülről, ez azonban meggátolja abban, hogy az magától lebomoljon, ráadásul, mivel nem papír, a szelektív gyűjtőbe sem helyezhető. Ezzel a megoldással így rosszabb eredményt érünk el, mintha sima, ám de szelektíven gyűjthető műanyagot használnánk.
A "lebomlók" közül a legnépszerűbb anyag az ún. PLA (politejsav), ami részben növényi keményítőből készül. Nem vételtenül ez a kedvenc, ugyanis ez hasonlít a legjobban a műanyag társaira, szép tiszta, átlátszó. Azonban ahhoz, hogy ezeket a tulajdonságokat elérje, nagyon stabilnak kell lennie, nem csoda hát, ha a lebontó baktériumoknak is ellenáll. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy az ilyen dobozok és poharak háztartási komposztálóban és a természetben is csak nagyon nehezen bomlanak le, ipari komposztálóba kell, hogy eljussanak. Sajnos azonban elég kicsi annak az esélye, hogy a kiszállított dobozokat a vendég valamilyen módon egy ipari komposztálóba juttassa. Így viszont, ha a növányi alapnyag nem jut vissza a környezetbe a komposztálás során, ugyanúgy a szeméttelepen vagy égetőkben végzik, növelve a szemét mennyiségét. Ráadásul van még egy súlyos hátránya ennek az anyagnak. Mivel megtévesztésig hasonlít a műanyagra, nagyon gyakran rakják a műanyag szelektív gyűjtőbe. Tekintettel azonban arra, hogy ez nem műanyag, szennyezőanyagnak minősül és rontja az adott frakció tisztaságát, nehezebben hasznosítható újra. A hulladékcsökkentésre tehát nem nyújt megoldást, viszont előállítása valóban környezetkímélőbb mint műanyag társai. Ráadásul a PLA hőtűrése is elég gyenge, túl forró étel hatására deformálódik.
Eggyel jobb megoldás a cukornád alapanyagú termékek, ami szintén csak ipari komposztálóban képesek lebomlani, viszont ezek hő- és hidegtűrése sokkal jobb, -20 és +120 fok között használható, ráadásul a legolcsóbb lebomló alapanyag.
Keressük inkább azokat az anyagokat, amik maguktól, ipari feltételek nélkül is képesek elbomlani, így a fogyasztó is meg tudja oldani azok visszakerülését a körforgásba.
Ezek az alábbi anyagok:
papír,
pálmalevél,
búzakorpa,
bambusz (ha nem szintetikus ragasztóval ragasztják össze),
fa.
Akármelyikre is esik a választás, minden esetben javasoljuk a vendégek tájékoztatását az anyagokkal és azok hulladékként történő helyes kezelésével kapcsolatban!