Étkezésünk rengeteg szálon hat környezetünkre. Alapítványunk felnőtteknek szóló programja ezeket az összefüggéseket szeretné játékos, szórakoztató formában bemutatni a munkavállalók számára, hogy felelősebb egyéni döntések születhessenek a mindennapi étkezések során. Több éves, vállalati programokon szerzett tapasztalatunk és a megrendelői igények mentén kidolgozott programunk célja, hogy a csapatépítés egy olyan felszabadult, jó hangulatú esemény legyen, ahol valódi tudásátadás is zajlik, és a résztvevők feltehetik a kérdéseiket is.

A program során - két-három kollégánk vezetésével - a résztvevők 1-1,5 órában próbálhatják végig a fenntartható étkezéssel és háztartászöldítéssel kapcsolatos hat kalandos feladatot. Illetve igény szerint a játék közben szezonális falatkákat is kóstolhatnak. Az ideális létszám 9-36 fő.
A résztvevők számát és az akadálypálya elemeit bizonyos kereteken belül rugalmasan tudjuk változtatni a megbízó igényeinek megfelelően. Olyan alkalmakon, amikor konkrét csapatokat nehéz lenne kialakítani - például rendezvényeken, céges családi vagy egészség napon - akár egyéni játékként is működnek az elemek, kitelepülés keretében.

2019-ben 11 lelkes csapattal találkoztunk és 15 kitelepülésen vettünk részt országszerte a PróbatÉtellel. Résztvevőink visszajelzése:

"Szórakoztató, játékos formában rengeteg hasznos dolgot tanultunk. Sokan a témában tájékozott, tudatos embernek gondoltuk magunkat, de még így is kifogott rajtunk pár feladat. Jó volt, hogy a Gasztrohősök az első pillanattól igazodtak a társaság hangulatához. A tréning időtartama és az információmennyiség is éppen elég egy jó hangulatú csapatépítőhöz."
- TEVA -

“Mindenképpen érdemes volt részt venni. Sok hasznos információt kaptunk játékokba csomagolva. :)”
- CELANESE -

"Nekem azért fontos, hogy a csapatommal együtt elmélyülhessünk munkátokban, mert ügyesen össze tudjátok fogni az általam képviselt értékeket. Lendületet adtok újabb célok kitűzésében és segítitek munkám, hogy lássam miben lehet még a csapatnak fejlődnie. Vannak olyan feladatok, amit még tapasztalt szakácsoknak is nagy fejtörést okozott (pl. szezonális zöldség-gyümölcs kerék) :)"
- HILDA étterem - 

A játék menete

A PróbatÉtel során először közösen hangolódunk a témákra, majd 3-6 fős csapatokat alkotunk. Az akadálypálya hat elemből áll, melyek között forgószínpadszerűen haladnak a csapatok. Az állomások röviden a következőek:

  • A hazai termények felismerését és szezonalitását tesztelő mágneses évkerék.
  • Egy átlagos munkahelyen fellelhető hulladék útját szemléltető mágneses labirintus – a csapatnak kell kitalálni, mi hova kerül és közös munkával el is kell helyezni a hulladékot.
  • A fenntartható táplálkozáshoz tippeket adó ügyességi játék – a „superfood”-nak kikiáltott élelmiszerek ismeretét, ügyességet és csapatkoordinációt igénylő feladat.
  • “Világmegváltó Menüsor” - Ebédmenü tervezése fenntarthatósági szempontok alapján.
  • A lakosság által kedvelt termékeken megtalálható védjegyeket bemutató látványos párkereső, kakukktojással.
  • Az étkezést több szempontból körbejáró, érdekességekkel tűzdelt tesztsorok segítségével ismerhetnek meg új információkat a résztvevők.
     

A játék végén összegyűlünk egy közös zárásra, ahol a visszajelzések, kérdések megvitatása mellett a játékosok megpörgethetik a Zöld-Sors-Kerekét, és mindenki húzhat egy egyedi zöld kihívást, melyet a következő hetekben teljesíthet.

Hulladékcsökkentő Zsebkönyv

Ez a kiadvány a szelektalok.hu és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készült el azért, hogy a benne található hulladékkezelési tippek – kiegészítve a PróbatÉtel (Gasztrohős Rally) tapasztalataival – támogassák a háztartások hulladékcsökkentési törekvéseit.

Nézd meg, mit tehetsz Te a mindennapokban! Hulladékcsökkentésre fel!

A zsebkönyv ingyenesen letölthető innen!

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

Javasolt kiegészítő programok

Ha nagy a csapatotok és nem tudtok egyszerre játszani, vagy egyszerűen kiegászítő programot kerestek a PróbatÉtel mellé, érdemes megnéznetek előadásainkat is! Különféle szakértőink számos érdekes témában mutatják be, hogyan lehet jóízűen tenni a környezetünkért.