Számít, hogy mit eszel!


Előadás az étkezés és a környezetvédelem kapcsolatáról, amelyben a felelős étkezés alapjairól, az élelmiszer-termelés kihívásairól és veszélyeiről beszélünk. Az előadásból kiderül, hogy milyen kapcsolat van a rántott hús és az esőerdők között, mit jelentenek a tojásokon található számok, és hogy valóban a messziről érkező superfoodok fogyasztása-e az egészségünk titka.

A menü egyharmada


Két kiflicsücsök, egy alma, fél adag krumplis tészta – ez került a kukánkba a múlt hét folyamán. Amikor valami megszárad, megromlik, megpenészedik, akkor leginkább azt a pénzt sajnáljuk, amit az élelmiszerrel együtt kidobunk az ablakon. Valójában sokkal többet veszítünk: emberek munkáját, megélhetését, sőt, a természeti erőforrások hihetetlen mennyiségét hajítjuk ki. Ha mindez nem lenne elég, íme még egy motiváció arra, hogy megegyük, amit megvettünk: a kidobott étel jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz is! Az előadásban az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásai mellett érdekes és sokszor meghökkentő ételmentő ötletek is bemutatásra kerülnek.

Az vagy, ahol eszel


Jobban ízlik-e a vacsoránk, ha olyan étteremben fogyasztjuk el, amelyik odafigyel a környezetvédelemre? Mit tehet a vendéglátós és mit a vendég, ha minimalizálni szeretné ökolábnyomát miközben eszik egy jót? Hogyan érdemelhető el a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés?

Előadásunkban az elmúlt hét év hazai környezettudatos vendéglátóhelyekkel való közös munkája során szerzett tapasztalatainkat fűszerezzük előremutató és motiváló külföldi példákkal.

Környezetbarát étkezés utazás közben


Mindnyájan tudjuk, hogy az utazás, turistáskodás igencsak környezetterhelő tevékenységek. De lehet-e úgy utazni, hogy azzal a lehető legkevesebbet ártsunk a környezetünknek? El lehet-e kerülni az utazások során felhalmozódó műanyag csomagolásokat, ki lehet-e kerülni a PET plackos vizet és felelősen, hulladéktermelés nélkül élvezni a helyi ízeket? Előadóink egy világutazó házaspár szerint igen, ráadásul arra is számos példát mutatnak,  hogy töltheti meg a hulladékmentes étkezés igazán autentikus élményekkel nyaralásunkat.

Az előadást Kocsis Dóra és Németh Edvárd a talpalatnyi történetek utazó blog szerzői tartják, akik eddig 50 országban jártak.

Depressziós vagy? Fordulj a zöldségesedhez!


Tulajdonképpen nincs abban semmi meglepő, hogy amit eszünk, az hatással van a gondolatainkra, hangulatunkra és a viselkedésünkre. A zöldség–gyümölcs-bevitel, valamint a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztása pedig nemcsak a bennük található tápanyagok, hanem a rosttartalmuk miatt is kiemelkedő fontosságú, mivel ezek a tápanyagok az egészséges bélflórát biztosítják. Az elmúlt pár év kutatási eredményei a bélrendszer és az agy szoros összefüggését mutatják (ún. mikrobiom–bél–agy-tengely), jelezve, hogy az emésztőrendszer és a mentális egészség között szoros kapcsolat állhat fenn.

Az előadást Vida Katalin tanácsadó pszichológus, a Babramegy gasztroblog szerzője tartja.